مقاله: اصالت اماکن میراث و لزوم توجه به تعارض در تعریف آن از منظر اصول حفاظت و صنعت گردشگری (مطالعۀ موردی: خیابان المعز قاهره)
نویسندگان : [wbcr_php_snippet id="2411"]
منبع : باغ نظر دوره 17، شماره 92، بهمن 1399
چکیده:
بیان مسئله: اصالت اماکن میراث، علاوه بر کالبد، با استمرار زندگی اجتماعی، فعالیتها و کاربریهای مختلف همراه است. «بیانیۀ منظر شهر تاریخی یونسکو» در سال 2011 خواستار ایجاد پیوند بین «حفاظت شهری» و «واقعیت عملی بازار» است. این مجموعه سوءتفاهم جدیدی ایجاد کرده است، زیرا موضوع اصالت میراث با تعاریفی روبهرو میشود که منشأ آن در حوزۀ گردشگری است و لزوماً با درک عمیق اصطلاحات حفاظت منطبق نیست. اصالت از منظر «صنعت گردشگری» منطبق بر ادراک گردشگران است، بر روند پویای تغییر با توجه به خواستههای مصرفکننده دلالت دارد و بیش از آنکه به نیازهای مردم محلی و ابعاد اجتماعی اقدامات بیندیشد، بر ابعاد اقتصادی متمرکز است، در حالی که «حفاظت» در تعریف اصالت اماکن میراث بهدنبال تعریف اصالت واقعی، اجتناب از تکثیر، اضافهکردن، تغییردادن و توجه به بستر اجتماعی و سنت زندگی است.
هدف پژوهش: در این مقاله وجوه تعارض ناشی از حضور گردشگران، بهعنوان ذینفعان، در تعریف اصالت اماکن میراث بررسی و راهحل ارائهشده در پروژۀ مرمت خیابان المعز قاهره ارزیابی میشود.
روش پژوهش: این پژوهش با روش اسنادی و از منابع مختلف از جمله کتابها، مقالات، بیانیهها و پروژههای تحقیقی بهره میبرد.
نتیجهگیری: در نهایت رویکرد گردشگری پایدار با چهار سیاست «ظرفیت موجود»، «مقیاس کوچک»، «نظارت دولتها» و «مشارکت محلی» بهعنوان راهحل پیشنهاد میشود و کاربست آن در پروژۀ مرمت خیابان المعز، بهعنوان پروژهای موفق در زمینۀ گردشگری و اصول حفاظت، بررسی خواهد شد.